Recept: Bästa Kimchin

Ät Sushi i för första gången
i dina tonår. Bli gråtfärdigt tacksam för upplevelse som du kommer att bära med dig resten av ditt liv.

När du sedan växer upp får barn och karriär, riv ihop lite asiatiska rätter på känn. Misslyckas och lär.

När du avverkat katastoferna och kommer ut på andra sidan som äldre medelåring, ta fram det där gamla receptet på Kimchi som du sneglat på de senaste femton åren och inse att du saknar rättika. Använd morot istället.

Strö i en deciliter salt, på ett minimalistiskt, harmoniskt, japanskt vis, i en stor bunke vatten. Andas ut och känn efter den tidsrymd som just passerat.

Låt den livssprittande halverade salladskålen långsamt sjunka ner i saltvattnet. Njut av bubblorna som uppstår runt grönsakens blad och strukturer. Betrakta lättjefullt hur bubblorna leker sig uppåt i vattnet när du smeker salladskålen försiktigt.

Lägg på ett fat över salladskålen i vattnet och sedan någon slags brutal tyng för att pressa. Till exempel ett paket mjölk. Stanna upp en stund och fundera på kontrasterna mellan tyngden och de lekande bubblorna i stilla kontemplation. Låt bunken stå i kylen ett dygn.
...
Meddelande till läsaren:
Något har kommit i vägen när jag skriver denna text. Resten av receptet får du kolla upp på nätet. Punkt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar